måndag, mars 27, 2006

JB spelar oud i Ruhr



I Essen närmare bestämt. Instrumentet tillhör egentligen den galne tysk som poserar vid min sida med trumma på huvudet. Oud är ett knepigt instrument att spela för övrigt. Det har kallats arabisk luta, men eftersom det snarare är så att vår europeiska luta och senare gitarr kommit via morerna på den iberiska halvön på den tiden det begav sig, kan man väl säga att lutan är den europeiska ouden.
Hursomhelst saknar greppbrädan band, vilket innebär att det är lika lätt att spela bedrövligt falskt som på säg fiol.

Blåställ

Avslutade igår förmiddag köksprojektet. Det pizzeria-inspirerade motivkaklet med druvklasar och karaffer har fått lämna plats för vanligt vitt. Arbetsbänken i stenimitation förpassades till källaren och ersattes av bokträ.
Men vad händer nu?
Det har ju hunnit bli som en hobby. Dra på sig snickarbyxorna och vanka runt i lyan ständigt beväpnad med rostig morakniv, tumstock och blyertspenna. Krafsa sig i skägget och muttra om cementspackel eller linolja. Svära över cirkelsågen som dammar så förbannat när man ger sig till att kapa bänkskivor i vardagsrummet. De täta besöken hos ClaesOhlson.
Lite tomt blir det allt.

måndag, mars 20, 2006

Ständigt dessa notiser


Skymningen går alldeles för fort förbi medan jag glor på skärmen. Att arbeta övertid är att längta ut. Eller in, fast in därhemma. Längta, längtar förmiddagar i lägenheten där lugn jag lekt, som Heidenstam säger.

Jaja. Först Ica. Sen hem.

måndag, mars 13, 2006

Bohusländskt

Önskar att jag haft en kamera med mig. Bohuslän är fortfarande snövintrigt. Tittade till Thera på Tjörn som står med sina avmastade båtsystrar och liksom sover under sin pressenning. Gamle hamnkaptenen slog en lov förbi i sin pick-up och berättade om krämpor. Två båtar infrusna i sjön, annars bara den sovande båtflocken på planen.

Stora, klumpiga, snälla, vilande båtar – de är som en egen sorts varelser.

torsdag, mars 09, 2006

Tekniskt

När jag cyklar: jamen då hör jag inte trafiken.
När jag springer: då missar jag Delsjöns fågelkvitter.
I sängen: då får jag ont av proppen i det öra som vilar mot kudden.

Hmm. Kvitterade ut en tjänste-ipod. Tankade över 1600 låtar från datorn. Mäktigt. Men när ska jag lyssna?

måndag, mars 06, 2006

Hillbilly Deluxe

Dalhalla, av alla ställen, har klämt till med en bokning värd ovationer inför sommaren 2006. Den 31 juli kommer Dwight Yoakam. Hur coolt som helst. Hardcore country music.
Jo, det är klart att de senaste plattorna inte kommit i närheten av Guitars, Cadillacs, Etc, Etc, från 1986, men i alla fall. Duetten Bury Me, tillsammans med Maria McKee från den sistnämnda plattan är den sortens ogenerat muntra hillbilly-sväng som kan muntra upp mig vilken dag som helst.

Highway 1995 Revisited

På Liras redaktion snurrar just nu Going Back To Harlan, från Emmylou Harris Wrecking Ball 1995. Ibland återupptäcker man något man trodde var sönderlyssnat. Det är tusan, vad bra det är.

fredag, mars 03, 2006

In vino – ja vadå?

GP, centralred fredag em: stöter på herr W som av ngn anledning berättar om en bättre svensk trubadur som i beskänkt tillstånd faktiskt spelade och sjöng riktigt skapligt.
– Ja, det är klar att han kanske misstog sig på vilken som var nästa vers eller så, men fraseringen, allt det väsentliga satt ändå.
Mindes genast min barn- och ungdoms spelmansstämmor i Good Ol' Hälsingland. En spelman som alltid var där. Jämte (alltså från Jämtland) tror jag. Med hardingfela, brunbränd, barfota, uteliggarstylad och framåt kvällen alltid riktigt packad. Men likväl spelande. Jag ser honom i minnet spela, hänga på några andra, och det svänger. Rent, rätt och drivande. Inget anmärkningsvärt, om det inte var för att han inte kunde gå, knappt stå. Vacklande, på väg att falla samman i en hjälplös hög och långt förbi det stadium där man sluddrar så att ingen begriper spelar han tamigdenlede polska så att man(jag) häpnar.

Här finns ett samband. Min första teori: om man gör något tillräckligt mycket (ja, kanske till och med lär sig det) i berusat tillstånd, då sitter det där sedan. Antagligen tvärfel, men jag återkommer i ämnet.

torsdag, mars 02, 2006

Podager

Läste nånstans att fågelinfluensan dödat 200 människor i Asien. Jag vet inte var vi ska dra gränsen men låt oss för enkelhetens skull säga att där bor två miljarder människor. Nu inser den snabbtänkte att detta innebär ett dödsoffer per 10 miljoner människor.

Nu är ju detta inte ens statistik, utan en ren tankelek, men ändå: nu är sjukan här. En på tio miljoner.

Frågan är om inte portvinstå är ett större hot mot folkhälsan.