tisdag, maj 16, 2006

Natten är Liras mor

I natt händer det. En musiktidskrift ska flamma upp, falna, för att sedan ur askhögen resa sig som fågel fenix i tryckpressarna i Laholm.

söndag, maj 14, 2006

Söndagssegling

Det tar i riktigt skapligt. Sol. Kan vara läge att ta in ett rev på storen redan i hamn, skulle jag tro. Vi kunde gå söderut i Hakefjorden. Lägga oss på Åstol, kanske.

Så blir det INTE. Sitter på jobbet för att hinna smälla ihop nästa tidning innan onsdag morgon. Fasen.

fredag, maj 12, 2006

Hype

Om jag förstår professor Ternhag med flera rätt gick det till såhär:
Anders Zorn målade av Lavas Margit Andersson, en äldre vallkulla, när hon blåste kohorn 1905. Han fick veta att hennes yngre kollegor på fäbodarna aldrig lärt sig spela horn, insåg att folkmusiken måste ha stöd för att bevaras och ordnade en spelmanstävling på Måstäpp i Gesunda 1906.
Alla var där. Alltså alla kulturpersoner med något att säga till om. De som skrev i landets stora tidningar – ja, de skrev med besked. Som live-upplevelse, däremot, kan det knappast ha imponerat. Fem år senare var konungariket Sverige nedlusat med spelmanstävlingar och -stämmor.
En mördande mediehype anno 1906, med andra ord.
Fascinerande.

onsdag, maj 03, 2006

Arbete och fritid

Här och nu:
kommer antagligen inte att lämna redaktionen förrän frampå småtimmarna. En tidning ska till tryck. Solen skiner genom takfönstret, men det är svårt att värja sig inför en lätt sammanbiten gruvsamhet. Vårkänsla för en Lira-redaktör. Förklaras bäst i slitna idrottsmetaforer. Det handlar om att orka hela vägen. Disponera kraften så att den räcker till maj månads utgång.

Någon annanstans lite senare:

Bilden föreställer egentligen inte Thera utan en Holländsk systerbåt, men ändå. Så ser hon ut. Ett något kantstött flytetyg att projicera drömmen om frihet och ledighet på.
Undrar om inte båtar har detta som främsta funktion; att vara en mental bakdörr för längtan ut. Och då är hon inte ens min. Det är E som är skeppare. Själv alternerar jag mellan platserna som däcksmatros, styrman, navigatör och vårrustningsarbetare.
Det gör inte längtan mindre.