onsdag, oktober 04, 2006

Ekelunds etnicitet

Författaren Fredrik Ekelund skriver i Sydsvenskan i dag under rubriken "Etniska svenskar föraktas".
Detta med anledning av Sverigedemokraternas valframgångar. Ekelund refererar till en händelse när sonen till en av hans vänner attackerats av ett "invandrargäng" på grund av att sonen och hans kompisar var "blonda" och "jävla svennar". Man skulle kunna önska sig en sakligare redovisning av hur Ekelund kan vara så säker på denna motivbild, men jag lämnar det därhän.
Ekelund definierar befolkningen som "etniska svenskar" och "invandrare". Tesen är alltså att de senare föraktar de förstnämnda och Ekelund menar att det finns ett tabu för att diskutera detta påstådda förakt.
Om den ekelundska spaningen av såväl förakt som bakomliggande orsaker stämmer handlar det givetvis om rasism.
Men den lättsinniga användningen av begreppet "etniska svenskar" är i sig mycket problematisk. Genom att uttrycka sig så är Ekelund snubblande nära att ställa upp på Sverigedemokraternas egen analys av samhällets problem. Med detta språkbruk framstår invandrarnas problem som att de inte är "etniska svenskar" och en del av "svensk kultur".
Vi kan aldrig acceptera rasistiskt våld. Inte heller diskriminering. Men etniska svenskar är ett hjärnspöke som definition och att hävda att det finns en svensk kultur utan att närmare precisera vad man menar är intellektuellt ohederligt.