onsdag, december 20, 2006

Anna Bergenström i våra hjärtan

Om detta varit en riktig matblogg hade det här funnits en bild på en glaskonservburk med nån sorts ketchup-melerat utseende på innehållet.
Kort sagt: jag ägnade en stund av gårdagskvällen åt att göra en variant av sherrysillen ur Annas mat. Ursprungsvarianten går i princip ut på att marinera avrunnen matjessill och rödlökshack i en sås av ketchup, olja, vinäger och sherry.
Mitt förslag (som jag själv anser blir mycket bättre): byt ut ketchupen mot tomatpure och komplettera sherryn med en slatt konjak. Det ger lite sprithetta åt såsen. Om man har hemma (och det hade jag) är det fint att använda sherryvinäger som förstärker sherrysmaken. Oljan däremot går bra med nästan vadsomhelst, tror jag.
Glöm inte att spara lite av sherryn för att kunna slå upp i ett sött kristallglas och smutta på under arbetet.

fredag, december 08, 2006

Torsdagskväll

Trumpen efter att ha cyklat i regn och kuling från jobbet. Lyckades gradvis bli muntrare av att laga ett fluffigt potatismos, steka färsbiffar, toppa moset med knaperstekt bacon och servera med lingon.
Några timmar senare: spansk getost, tryffelhonung och Gewurztraminer. Slutsats: tryffelhonung är väldigt gott. Vinet var fint, men osten borde ha varit mindre skarp i smaken. En getbrie vore nog perfekt.
Slutsats 2: en torsdagskväll kan bli lyckad även utan ärtsoppa.

Tillägg:
Man kanske ska vara mer detaljerad. Osten var en Caña de oreja, som är gjord på fårmjölk till skillnad från vad jag tidigare hävdade. Vinet heter Gwurztraminer Réserve (även om bolaget med sitt klena sinne för romantik kallar det "nr 6702") och tillverkas i Alsace av Jules Miller. Tryffelhonungen vet jag inte mycket mer om än att den kommer från Italien och ser ut såhär:

onsdag, december 06, 2006

Kombo

Senaste tidens ihärdiga matbloggsläsning har resulterat i att jag nu har en (löjligt dyr) liten burk tryffelhonung på köksbänken, en spansk getost (inte så farligt dyr) och en skvätt Gewurztraminer i kylen. Om jag tänkt rätt kommer det att vara en formidabel kombination. Återkommer med rapport.

fredag, december 01, 2006

Mera mat

... eller som Lennart Hellsing säger:
"Mycket mat, mor Margareta
Böcker kan man inte äta
ty de är så vinkelräta"

Nåja, hrm. Nu har jag i v f lagt in länkar till matentusiasterna Gitto och Lisa F-W i högerspalten. Via deras bloggar hittar man vidare till stort och smått och hordvis av matnördar.